top of page

OMBYGGNAD OCH RENOVERING

Vid önskemål om ombyggnation eller renovering av lägenhet skall bostadsrättsinnehavaren ALLTID lämna in en ansökan till styrelsen som beskriver vilka förändringar som önskas genomföras, ytterligare information finns nedan. Styrelsen godkänner inte ombyggnationer och renoveringar som på något sätt riskerar att orsaka fastigheten skador eller ge föreningen betydande besvär.

​

Arbeten som kräver tillstånd från styrelsen är följande:

  • Ingrepp i befintliga avlopps, vatten eller värmeledningar

  • Ingrepp i bärande väggar och bjälklag

  • Elinstallationer, ändringar och nyinstallationer

  • Renovering av kök

  • Renovering av våtutrymmen (wc, dusch, bad)

 

Vid fysisk flytt av kök, arbeten som berör vatten-, värme- och avloppsstammar, fasta elinstallationer, väggar, våtskikt och ventilation krävs tillstånd både från styrelsen och från Stadsbyggnadskontoret. Kontakta stadsbyggnadskontoret för att erhålla information om vilka handlingar ansökan skall innehålla. Alla kostnader avseende handlingar och tillstånd betalas av bostadsrättsinnehavaren. Bärande väggar och balkar får aldrig påverkas.

​
Att söka tillstånd hos styrelsen

Ansökan skall skickas till styrelsen i god tid före arbetets start för godkännande av planerade ombyggnads/renoveringsarbeten. Större ingrepp kräver utöver styrelsens tillstånd dessutom bygglov (se ovan). I ansökan till styrelsen skall bostadsrättsinnehavaren redogöra för vad som skall byggas om, tillvägagångssätt, utvalda entreprenörer för arbetet och ritningar.

​

Ansökan läggs i föreningen gröna brevlåda på entréplan alternativt mailas till terrakottan7@gmail.com. Arbeten får under inga omständigheter påbörjas utan styrelsens skriftliga tillstånd. Inkomna ansökningar tas upp på nästkommande styrelsemöte. Kontakta styrelsen för datum för nästkommande möte. Tillstånd lämnas inom en månad från det styrelsemöte som behandlade ansökan.

 
Speciella krav på rör- el och större byggarbeten

Alla arbeten som görs i fastigheten ska utförs av auktoriserade firmor med för arbetet samtliga nödvändiga behörigheter.

 

Rörarbeten skall utföras av auktoriserad firma, med för arbetet samtliga nödvändiga behörigheter. Vid våtrumsrenovering skall tätskiktet (fuktspärren) utföras av firma som är certifierad enligt PER (Plattsättningsentreprenörers Riksförening) eller Byggkeramikrådet. Detta är även ett

försäkringskrav.

 

El-arbeten skall utföras av auktoriserad firma, med för arbetet samtliga nödvändiga behörigheter.

 

Intyg om att ovanstående arbeten är fackmannamässigt utförda ska alltid skickas in till styrelsen efter avslutad renovering. Det är alltid på bostadsrättsinnehavrens ansvar att detta efterföljs och vid eventuella skador under eller i samband med renoveringen är det bostadsrättsinnehavren som står för kostnaderna.

 
Vattenavstängning

I varje lägenhet finns det ballofix-ventiler vilka man använder för att stänga av vattnet lokalt i ett specifikt rör. I källaren finns det möjlighet att stänga av huvudvattnet. Vid behov fås nyckeln av representant från styrelsen.

​

Vatten får endast stängas av mellan kl 09:00–17:00 på vardagar. Den boende som har för avsikt att stänga av vattnet i huset ska senast 3 dagar innan informera övriga boenden i huset om när och under vilka tider man avser stänga av vattnet.

​
Tider och ordningsregler

Störande arbeten får endast ske på vardagar kl 08:00-19:00 och på lördagar kl 11:00-15:00.

 

Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för att löpande se till så trapphus och hiss kontinuerligt städas och återställs till befintligt skick. Inget byggmaterial eller skräp får lämnas i trapphuset eller utanför fastigheten. Man får ej heller slänga byggmaterial eller skräp i soprummen.

 

Om detta inte efterföljs kommer föreningen att debitera bostadsrättsinnehavaren för städ och bortforslingskostnader. Skulle fastigheten på något sätt komma till skada under renoveringen tex. i samband med materialtransport är det på bostadsrättsinnehavarens ansvar att se till att skadan återställs till ursprungligt skick. Om detta inte efterlevs kommer föreningen att debitera bostadsrättsinnehavaren för kostnader i samband med detta.

​

Okulärbesiktning

Efter en ombyggnation/renovering som krävt tillstånd av styrelsen ska en okulärbesiktning utföras. Kostnaden för okulärbesiktningen står medlemmen för. 

bottom of page